Po čem se nejvíce tloustne? Skryté příčiny přibírání na váze, které nikdo neříká
lis, 16 2025
Skrývá se ve vaší stravě příliš mnoho cukru?
Zjistěte, kolik skrytého cukru skrývají běžné jídla, která považujete za zdravá. Tento nástroj vám pomůže porozumět, proč se můžete tloustnout i přes zdravou stravu.
Kalkulátor skrytého cukru
Důležité informace
1 lžíce cukru = 4 g
Doporučená denní dávka rychlého cukru pro dospělé: 30-35 g
Přesah nad 50 g rychlého cukru denně může být příčinou tloustnutí.
Pozor! Produkty označené jako "zdravé" často obsahují vysoké množství skrytého cukru.
Například 1 šálek jogurtu s ovocem obsahuje 18-25 g cukru, což je více než půlka tyčinky Mars.
Vaše strava
Zatím jste nebylo nic přidáno do seznamu.
Výsledky
Skrytý cukr: 0 g
Denní podíl: 0%
Dopad na přibírání na váze:
...
Doporučení
...
Podrobnější vysvětlení najdete v článku
Stále jste na dietě, jíte zdravě, cvičíte - a přesto se tloustnete? Nejste sami. Tisíce lidí v Česku dělají přesně to samé - a stejně nechápu, proč se jejich váha nechce snížit. Pravda je jednoduchá: největší příčinou přibírání na váze nejsou vůbec ty nejviditelnější věci. Nejsou to čokolády, nejsou to hranolky. Nejsou ani ty „zdravé“ obaly s nápisem „beze cukru“ nebo „nízkotučné“. Největší tlustičky se skrývají tam, kde je nečekáte.
Co vlastně nejvíc tloustne? Nejsou to tuky
Nejčastější omyl? Myslíte si, že tuky jsou hlavní vinaři přibírání na váze. To je starý mýtus, který už léta neodpovídá vědě. Výzkumy z Harvard Medical School vedoucí instituce ve výživové vědě, která od roku 2000 systematicky analyzuje vztah mezi potravinami a tělesnou hmotností ukazují, že tuky samotné nezpůsobují tloustnutí - pokud nejsou spolu s velkým množstvím cukru. Skutečným hrozbou je kombinace tuku + cukr. A to je přesně to, co najdete v téměř všem zpracovaném jídle: v pečivu, v polévkách, v zmrzlině, v „zdravých“ granolech, v omáčkách, v jogurtech s ovocem.
Proč? Protože tělo při příjmu cukru uvolňuje inzulin - hormon, který říká: „Ulož všechno, co není okamžitě potřeba, jako tuk.“ A když k tomu přidáte tuk, tělo ho zpracovává jako „zásobu na zítřek“. Výsledek? Tuk se ukládá - a nejde snadno spálit.
Potraviny, které tloustnou nejvíc - a nevypadají jako „ne-zdravé“
Zkuste si představit tyto věci:
- 1 sklenice ovocné šťávy (250 ml) - obsahuje tolik cukru jako 6 čajových lžiček, ale žádnou vlákninu, která by zpomalila jeho vstřebávání.
- 1 hrnek klasického jogurtu s ovocem - 18-25 g cukru, což je více než v půlce tyčinky Mars.
- 1 porce granolu - často 40-50 g sacharidů, z toho 20 g cukru - a přitom se vám zdá „zdravá snačka“.
- 1 šálek kávy s mlékem a cukrem - tři lžičky cukru, které se kumulují, když jich piješ denně třikrát.
- 1 krajíc chleba z celozrnné mouky - může mít 15-20 g sacharidů, ale většina lidí sní dva nebo tři.
Tyto potraviny nejsou „špatné“. Jsou jen velmi husté na rychlé cukry. A tělo je vnímá jako signál k ukládání tuku. Pokud jste věřili, že „celozrnné“ znamená „nemůžeš si to dovolit“, tak se mýlíte. Celozrnný chléb s 18 g cukru na krajíc je stále cukr. A cukr, který se nevstřebává pomalu, se přeměňuje na tuk.
Co dělá tělo s cukrem, který nevyužije?
Když sníte cukr, tělo ho nejprve použije na energii. Ale když jich máte příliš mnoho - například proto, že jste snědli šálek jogurtu, šálek kávy s cukrem a krajíc chleba na snídani - tělo nemá, kam ho uložit. Všechno, co přesahuje okamžitou potřebu, se přemění na tuk. Tento proces se jmenuje de novo lipogeneze biologický proces, při kterém tělo přeměňuje přebytečné sacharidy na tukové kyseliny, hlavně v játrech. A děje se to i u lidí, kteří nejí tuky. Ano, i ti, kdo jí jen „zdravě“.
Tento proces je nejaktivnější v noci, kdy jste v klidu a tělo nemá možnost spálit energii. Když večer sníte třeba ovoce, med nebo sladký jogurt, tělo ho přemění na tuk - a uloží ho hlavně kolem břicha. Proto se lidé, kteří jí v noci sladkosti, i když je málo, neustále tloustnou kolem pasu.
Největší past: „nulové“ kalorie a „zdravé“ nápoje
Co je nejčastější chyba? Myslet si, že „bez cukru“ znamená „bez kalorií“. To je největší podvod výživového průmyslu. Například:
- „Bez cukru“ ovocný nápoj - obsahuje přirozený cukr z ovoce, ale není to stejné jako sníst celé jablko. V šťávě je cukr zcela osvobozen od vlákniny - a vstřebává se rychle jako čistý cukr.
- „Zdravý“ smoothie - 2 banány, 1 hruška, 1 šálek mléka, 1 lžíce medu = 70 g cukru. To je více než v půlce lahvového limonády.
- „Dobrá“ zeleninová polévka s přidaným cukrem - mnoho komerčních polévek má přidaný cukr, aby zlepšily chuť. Číst složení je důležité - „cukr“ může být pátou položkou na seznamu.
Když jste věřili, že „přírodní cukr“ je v pořádku, tak jste se mýlili. Tělo nerozlišuje mezi cukrem z jablka a cukrem z limonády. Rozlišuje jen mezi rychlým a pomalým vstřebáváním. A pokud je cukr bez vlákniny, je rychlý - a přeměňuje se na tuk.
Proč se tloustnete i při „zdravé“ stravě?
Někteří lidé jí jen zeleninu, ovoce, kuřecí prsa a rýži - a přesto se tloustnou. Proč?
Protože počet kalorií je důležitější než typ potraviny. Pokud sníte 300 g ovoce denně, to je 150-200 kalorií z cukru. Pokud k tomu přidáte 2 hrnky jogurtu, 1 šálek smoothie a 3 krajíce chleba, sníte 2 500-3 000 kalorií denně - a to i přes „zdravé“ jídlo. A tělo si nevšimne, jestli ty kalorie přišly z ovoce nebo z čokolády. Pokud jich máte příliš mnoho, uloží je jako tuk.
Největší chyba: předpokládat, že „zdravé“ jídlo = můžu jíst, kolik chci. To je jako říct: „Když jsem na bicykli, můžu jet, kolik chci, a nebude mi to vadit.“ Ale když jste 8 hodin na kole a pak sníte 3000 kalorií, přibíráte. Tělo neví, jestli jste byli aktivní. Ví jen: „Přišlo příliš mnoho kalorií.“
Co dělat? Tři jednoduché kroky
Nejde o to, abyste přestali jíst ovoce nebo celozrnný chléb. Jde o to, abyste přestali jíst příliš mnoho rychlých cukrů. Tady je, co funguje:
- Zkontrolujte nápoje. Přestanete pít šťávy, smoothie, sladké kávy, limonády. Pijte vodu, čaj, kávu bez cukru. To vám ušetří 200-500 kalorií denně.
- Čtěte složení. Hledejte „cukr“, „fruktóza“, „glukóza“, „med“, „čerstvý ovocný koncentrát“. Pokud je to v prvních třech složkách, vyhněte se tomu.
- Snížte množství ovoce na 2-3 porce denně. Ovoce je zdravé, ale není neomezené. 2 jablka, 1 banán a 1 šálek jahod = dost. Více než to - je už příliš.
Když toto uděláte, začnete ztrácet tuk - i když nebudete cvičit více. Tělo začne spalovat zásoby, protože už nebudete přivádět nový „palivo“ na ukládání.
Co se stane, když přestanete jíst příliš mnoho cukru?
Po 2-3 týdnech se změní vaše chuť. Sladké věci už vás nebudou lákat. Vaše energie se vyrovná - nebudete mít výkyvy mezi „přílivem“ a „výpadkem“. Spánek se zlepší. A nejpodstatnější: tuk kolem břicha začne mizet. Ne proto, že jste cvičili víc. Protože jste přestali přivádět palivo, které tělo přeměňuje na tuk.
Největší příčina tloustnutí není lenost. Není to špatné geny. Není to ani „příliš mnoho tuků“. Je to příliš mnoho rychlých cukrů - a většina lidí o tom ani neví. Když to změníte, změní se i vaše tělo. Bez diet, bez extrémního cvičení, bez hladovění. Jen přestanete podávat tělu to, co ho přinutí ukládat tuk.